肉_酸的基督教

近來教會界在公共空間有 noise 呀。

最先一單爆野,是林公瑞麟去不了下一屆特區班子,去讀神學,話要供獻教會。及後,來一單 K 小姐強姦案,揭出來原來是 陳Y世強牧者在包庇 X先生。一波未停,六四柴玲又撲出來說基督教信仰讓她原諒了李鵬。過了幾天,基督教週報出了一篇廢文《行公義,好憐憫》錯漏百出。還未鬧夠,轉頭林以諾又爆出一段水平極低的反對同性戀言論

一個月,五單。單單都衰,沒有最衰,只有更衰。做咩呀依家?

有沒有分析?無!鑊鑊新鮮鑊鑊甘,而且全無關連。唯一共通處,就是五單野,單單都係當事人覺得自己是見證神,但其實係趕客。

林公瑞麟,好心你啦,你害香港都夠啦,還要來害教會,仲要講到自己好有心咁。你有心就唔該你咪_再講耶穌啦。香港人唔信主,有唔少都係因為你呀,太監。

陳世強,_你。你以為紙包得住火呀?你以為揚唔到出去就家醜不出外傳呀?拿拿臨帶你個屬靈仔去台灣自首啦。

柴玲,你以為自己是彰顯基督的寬恕,其實是把真理亂說一通,見證不足,敗事有餘。

《基督教週報》仝人,你篇文可算是曠世之作,就連教內人也沒撐你的。我想,你是寫出來向梁狼明志的吧?咁唔該你地改名叫《共產黨週報》啦。

林以諾,勁丫。想做護教勇士,但邏輯狂錯。

要再數,還有信義宗迫害區建銘一事,之前 Lady Gaga 和黃貫中出朱茵事件。更休提之前基督教選委那筆了。

有無人話到俾我知,香港基督教出_左咩錯?做咩一走出公共空間,一佔媒體,就全是醜聞呀?點解會咁肉酸架?枉前線的同工們日日夜夜努力傳道。傳道人勸人家信耶穌,人家腦海就是林瑞麟、柴玲,X!點信呀?

Advertisements

4 thoughts on “肉_酸的基督教

  1. 基督教會一走出四塊牆就有醜聞,其實,可能係同大陸人一離境就碰釘一樣原因。
    無他,國情不同矣。

  2. 因為傳媒只會報導負面的資訊, 所謂醜事傳千里也就是如此。
    黑就是黑, 白就是白, 強姦的確是罪行不可包庇。
    但其他的…
    不熟識聖經, 不明白他們的想法, 說來也就是偏見。
    只是觀點與角度的問題。

    1. 林公公去神學都好既,害教會好過害香港,好似倪匡都信耶穌唔返
      教會,群魔亂舞正常人信教又返教會,輕則短幾年命,重則隨時上
      天堂。

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s