D3誌:v1.04巫醫大活躍

Diablo 3的 v1.03 版被全宇宙痛罵,大量玩家離場,到了 v1.04,終於「回復正常」,修理道具的價錢變回合理,角色能力作出調整,一些本來取消了的設定也回來了。簡單來說,就是 v1.04 好玩番好多。至少,唔會不斷狂死狂罰錢先啦。

我話你知 v1.04 有咩特別:

  • 擁有被動生命值恢復率的寵物在30-60級的被動生命值恢復率已大幅提升(包括follower, 狗仔和功夫熊貓)
  • 涅法雷姆之勇每層堆疊效果現在提供15%的經驗值加成,同時也會提高15%的魔寶尋獲率與金幣尋獲量(即係話,在 infernal 很容易會出金寶)
  • 武器架掉落武器的機率改回100%,但大部份掉落的都是普通品質的武器(咪係囉!有咩理由打爆個武器架無武器出架)
  • 低於50級的傳奇物品掉落機率已提高(但係我都未跌過)
  • 在所有難度的合作遊戲中,每加入一位玩家所賦予怪物的生命值加成降低至75%(咁就好,因為之前,我情願自己打,都唔想有人入來)
  • 勇士怪與稀有怪已不會因戰鬥時間過長而進入狂怒狀態,也不會因未進入戰鬥狀態而回滿生命值(這一點好重要!對我們這些打跑圈戰的巫師來講,他們不出然狂怒狀態,我地先可以打拉布戰)
  • 監禁不會與擊退、夢魘和漩渦屬性並存(一早應該啦!)
  • 無敵嘍囉屬性已移除(一早應該啦 x2)

基本上,就是回復「人玩的難度」。

而 v1.04 五個職業中,以巫醫的能力提升最多,令他由廢人重新投入社會。詳情我不講,總之,巫醫依家好好用,Damage 大幅提高,寵物生存率大大提高。我就砌了一個叫「無限爆炸狗」的skill set。

六個 skill 分別係

  • 功夫熊貓(變大版)
  • 喪狗(火狗)
  • 爆狗(35%復活爆狗)
  • 嘔酸(slow burn)
  • 炸彈(fire pit)
  • grasp of dead(10%變爆狗)

PASSIVE SKILL

  • circle of life(12yards 內敵人死會有 35% 變喪狗)
  • 加狗 skill
  • 加 mana skill

基本上,就係埋身打,成日爆狗,爆完打兩打,又會有D狗復活,又爆過。遠程就靠嘔,嘔三四秒,普通怪一定死哂,死左又會生狗(因為circle of life),又可以再爆。基本上混戰時很快會清場,一地嘔吐物。這個打法的裝備也很容易配,只要去執一D平平地,最緊要係加 pick-up radius 的裝,就可以。當然,加 int  和 vit 也很重要啦。因為 circle of life 被 pickup radius 影響,即係話,只要谷大個 radius,就很大範圍的死屍,都會變狗。

我試過,一次爆四隻狗,爆完,即刻又有四隻,再爆,仲有兩隻。咁爆完兩野,咩金怪都死。呢個 skill set 好玩,而且,基本上很少要自己召喚喪狗,靠 circle of life 都可以生狗,長生長有。

我諗,呢個 skill set 係有fine tune 空間既,亦可以試下配唔同的 skill 再試。但是,熊貓是必須的,嘔吐也很好用。grasp of dead 其實無咩特別用途,可以用其他野代替,但我暫時 keep 住先,因為都幾好用。或者我會考慮一下用spirit walk 代替,加強逃生能力。

暗黑3官方 v1.04所有補丁內容一覽

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s