橡膠樂隊:一盤生意罷了

關於 Rubberband 出席 71 維穩 show 的幾點觀察:

我知佢地無得揀,係公司安排佢地出 job。那麼,他們公司反映出一種只理大老闆(政權),不理小樂迷的態度。老闆就梗係咁架啦,但係你地 band 仔黎架嘛,應該反佢丫嘛!他們不能推卸說「身在曹營心在漢」的。搖滾精神就是反建制,咁搞法,咪俾人覺得佢地無種囉,喂,有種美得叫咩呀?叫有種丫嘛。你要知道,場 show 唔係一場普通康文署搞的 show,是普通 show 我還可以忍;但這場 show 的目的正正是要削弱 71 遊行的聲勢,咁都落沓?無人會諒解你係被迫的,大家只會記得你地出維穩 show。

有說,他們現在只有兩條出路:罷演;上台玩野。罷演呢,還可以挽回面子,但一定會被老闆 _ 到爆。而上台玩野呢,則是雙輸,除非玩到好 _ 大,例如係一巴打落 D 官度,然後即刻拉隊去遊行,否則,大家還是只會記得你上台玩維穩 show。

黃洋達有個很好的觀察:

維穩巨蛋音樂會,Mr同RubberBand都有份演出,但大家圍插RubberBand,無乜人理Mr。證明左,兩隊樂隊支持者嘅質素,還有,大家對RubberBand嘅期望,佢地應該好好珍惜。

係呀,對 Mr. 一早無期望,但係 Rubberband 好就好在他們仍然有態度嘛。他們作《掙開眼》來罵政府的呢。唉,一隊 Mr. 已經夠羞家,香港要有幾多維穩 band 呀?

最後一點。

其實問題,就是香港沒有樂壇,只有娛樂圈。而娛樂圈是幾個老細的遊戲,旗下的藝人,根本沒選擇。而公司,亦只當娛樂係一盤生意,生意,只論盈虧。老細要討好政府、大陸,先會有生意做,這是現實。結果,音樂人不能有稜角,更不能挑戰制度。我們見過不少 band 和歌手的墮落,由有 guts 有態度變鵪鶉,實為生意作怪。Rubberband,由簽唱片公司開始,他們應該知道,這是一盤生意而矣。

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s